MALE GRUDI IMAJU OGROMNU PREDNOST U ODNOSU NA VELIKE: Stručnjaci otkrili zašto ih morate VIŠE VOLETI
Ilustracija, Foto: Jacques Alexandre / Alexandre Jacques / Profimedia

pažnja

MALE GRUDI IMAJU OGROMNU PREDNOST U ODNOSU NA VELIKE: Stručnjaci otkrili zašto ih morate VIŠE VOLETI

U istraživanju su učestvovale 162 isključivo dojilje, a učesnici su odabrani na osnovu nekoliko kriterijuma kako bi se obezbedio homogen i zdrav uzorak studije

Objavljeno:

Kada je u pitanju dojenje, često pomislimo da je ženama sa velikim grudima lakše jer – one sigurno uvek imaju mleka. Naravno, to nije tačno, a sada se ispostavilo da je još bolje imati male grudi.

Žene sa veoma malim grudima često brinu da li će imati dovoljno mleka i da li će moći dobro da doje svoju bebu. Ženama sa velikim grudima mnogi često govore da „sigurno neće imati problema sa dojenjem“ i sl. Ni jedno ni drugo nema nikakvu naučnu osnovu i, na kraju krajeva, uopšte nije tačno. Štaviše, zapravo – rekli bismo u šali – naučnici su nedavno otkrili gotovo suprotnu činjenicu...

Naime, tokom nedavnog istraživanja pokazalo se da žene sa većim grudima proizvode mleko sa nižom koncentracijom laktoze u odnosu na žene sa manjim grudima. Ovo revolucionarno otkriće sugeriše da iako velika veličina grudi nije neophodna za adekvatnu proizvodnju mleka, ona može uticati na sastav mleka. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u American Journal of Human Biology.

Dojenje
foto: Profimedia

Majčino mleko nije samo izvor esencijalnih hranljivih materija, već sadrži i razne bioaktivne komponente koje mogu uticati na rast i razvoj deteta. Iako je poznato da sastav majčinog mleka može značajno da varira među ženama, nije sasvim jasno koji faktori doprinose ovim varijacijama. Prethodne studije su istraživale uticaj majčinih karakteristika kao što su telesna mast, ishrana i učestalost hranjenja na sastav mleka, ali odnos između veličine dojke i sastava mleka nije detaljno istražen.

U istraživanju su učestvovale 162 isključivo dojilje, a učesnici su odabrani na osnovu nekoliko kriterijuma kako bi se obezbedio homogen i zdrav uzorak studije. Ovi kriterijumi su uključivali da su majke rodile na vreme, da nisu bolovale od hroničnih bolesti i da nisu koristile hormonsku kontracepciju. Naučnici su analizirali uzorke mleka na sadržaj kalorija, masti, proteina i koncentracije laktoze.

Suprotno njihovim očekivanjima, otkrili su negativnu vezu između veličine dojke i koncentracije laktoze u majčinom mleku. Žene sa većim grudima proizvode mleko sa nižim sadržajem laktoze od onih sa manjim grudima. Važno je naglasiti da je tako bilo i kada su u pitanju žene koje nisu imale višak kilograma, već su imale samo velike grudi.

Dojenje
foto: Profimedia

Različita ishrana za bebe

Ovi rezultati su iznenadili naučnike, koji su smatrali vrednim pažnje jer se laktoza sintetiše isključivo u mlečnoj žlezdi, pa se smatra da je sve povezano sa hormonima. Veća veličina grudi povezana je sa višim nivoima hormona estradiola i progesterona. Ovi hormoni mogu smanjiti ukupnu proizvodnju mleka i sprečiti sintezu laktoze smanjenjem nivoa specifičnog proteina, alfa-laktalbumina, u majčinom mleku.

„Ovo je prva studija koja je prijavila negativnu vezu između koncentracije laktoze u majčinom mleku i veličine majčinih grudi tokom potpuno uspostavljene laktacije. Dokazana povezanost ukazuje da žene sa većim grudima mogu hormonskom kontrolom da proizvode mleko sa nižom koncentracijom laktoze od žena sa manjim grudima“, navode rezultati studije.

Takođe je zanimljivo da nije pronađena značajna veza između veličine grudi i drugih makronutrijenata kao što su masti i proteini.

Međutim, otkrili su i da učestalost hranjenja bebe utiče na koncentraciju laktoze. Češće dojenje je povezano sa većim sadržajem laktoze, verovatno zbog povećanog lučenja prolaktina, hormona koji stimuliše proizvodnju mleka. Slično, stvari su se promenile kada je majka povećala kalorijski unos - veći kalorijski unos majke bio je povezan sa nižim koncentracijama laktoze, verovatno zbog njenog uticaja na metabolizam glukoze i dostupnosti za sintezu laktoze.

Laktoza je vitalna komponenta majčinog mleka, obezbeđuje značajan deo energije potrebne odojčadi i podržava razvoj centralnog nervnog sistema. Tako se čini da bi bebe majki sa većim grudima mogle, zbog niže doze laktoze, da primaju različite makronutrijente od onih majki sa manjim dojkama.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/NajŽena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.